Karaciğer kanseri riskini kahveyle önleyin
Araştırmaya göre, günde üç bardak kahve tüketimi, karaciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 50’nin üstünde azaltıyor.
Amerikan Gastroenteroloji Birliği’nin resmi klinik uygulama dergisi Klinik Gastroenteroloji ve Hepatoloji’de yayımlanan meta analiz, kahvenin sağlık üzerindeki olumlu etkisini bir kez daha kanıtladı.
Araştırmaya göre, dünyada en sık görülen 6’ncı en sık ölümle sonuçlanan 3’üncü kanser türü olan karaciğer kanserine karşı, kahvenin risk azaltan önemli etkisi var. Karaciğer kanserinin ana türü olan ve dünyadaki vakaların yüzde 90’ından fazlasını oluşturan HCC’ye yakalanma riski, günde üç bardak kahve tüketenlerde yüzde 50 daha az.
Araştırma sonuçlarına dönük olarak İtalya’dan Universit Degli Studi di Milan Clinic Bilimler ve Halk Sağlığı Uzmanı yazar Dr. Carlo La Vecchia şunları söylüyor: “Araştırma, kahvenin başta karaciğer olmak üzere sağlığımız için yararlı olduğu ile ilgili geçmişteki iddiaları onaylamakta.
Kahvenin karaciğer kanserine karşı olumlu etkisi, kahvenin bu hastalık ile ilgili risk faktörü olan şeker hastalığını engellemesi veya siroz ile karaciğer enzimleri üzerindeki olumlu etkisiyle açıklanabilir.”
Prof. Yeşilada “Karanfil, karabiber ve zerdeçal gibi baharatlı çayların mikrop kırıcı ve rahatlatıcı etkisiyle hastalıklar sizden uzak durur” dedi
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ
Araştırmaya göre, dünyada en sık görülen 6’ncı en sık ölümle sonuçlanan 3’üncü kanser türü olan karaciğer kanserine karşı, kahvenin risk azaltan önemli etkisi var. Karaciğer kanserinin ana türü olan ve dünyadaki vakaların yüzde 90’ından fazlasını oluşturan HCC’ye yakalanma riski, günde üç bardak kahve tüketenlerde yüzde 50 daha az.
Araştırma sonuçlarına dönük olarak İtalya’dan Universit Degli Studi di Milan Clinic Bilimler ve Halk Sağlığı Uzmanı yazar Dr. Carlo La Vecchia şunları söylüyor: “Araştırma, kahvenin başta karaciğer olmak üzere sağlığımız için yararlı olduğu ile ilgili geçmişteki iddiaları onaylamakta.
Kahvenin karaciğer kanserine karşı olumlu etkisi, kahvenin bu hastalık ile ilgili risk faktörü olan şeker hastalığını engellemesi veya siroz ile karaciğer enzimleri üzerindeki olumlu etkisiyle açıklanabilir.”
Mikropları baharatlı çaylarla uzaklaştırın
- İLGİLİ HABERLE
- Kolesterole bire bir
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mikrobik hastalıklardan korunmada baharatlı çayların önemini vurguladı. Prof. Yeşilada bu çayları ve özelliklerini de aktardı.
Karanfil
İçerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol (ağrı kesici, antiseptik), ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında yangı gidericidir. Bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi vardır. Bu nedenle, özellikle Seylan tarçını kabuğu ile birlikte mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da çayının gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.
Karabiber
Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çayla yapılan gargara boğaz enfeksiyonlarında yararlıdır. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri vardır.
Zerdeçal
İtihap ve ateş önleyici ve antimikrobiyel etkileri çalışmalarla ortaya konulmuştur. Karaciğer hasarını önleyici, antioksidan ve kan lipit seviyesini koruyucudur.
Karanfil
İçerisinde bulunan uçucu özellikteki öjenol (ağrı kesici, antiseptik), ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında yangı gidericidir. Bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ve ağrı hissini hafifletici etkisi vardır. Bu nedenle, özellikle Seylan tarçını kabuğu ile birlikte mikroorganizmalar üzerinde etkisi nedeniyle soğuk algınlığında çay olarak içilmesi ya da çayının gargara olarak uygulanması yararlıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda uçucu yağının antibiyotiklerin etkinliğini artırdığı gösterilmiştir.
Karabiber
Top ve toz formlarındaki karabiber meyveleri ile hazırlanan çayla yapılan gargara boğaz enfeksiyonlarında yararlıdır. Bilhassa boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini düzenleyici, yangıyı ve spazmları giderici, kanserleşmeyi önleyici etkileri vardır.
Zerdeçal
İtihap ve ateş önleyici ve antimikrobiyel etkileri çalışmalarla ortaya konulmuştur. Karaciğer hasarını önleyici, antioksidan ve kan lipit seviyesini koruyucudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder