3 Kasım 2013 Pazar

SAĞLIK HABERLERİ

Karaciğer kanseri riskini kahveyle önleyin


Araştırmaya göre, günde üç bardak kahve tüketimi, karaciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 50’nin üstünde azaltıyor.


Ame­ri­kan Gas­tro­en­te­ro­lo­ji Bir­li­ği­’nin res­mi kli­nik uy­gu­la­ma der­gi­si K­li­nik Gas­tro­en­te­ro­lo­ji ve He­pa­to­lo­ji’de ya­yım­la­nan me­ta ana­liz, kah­ve­nin sağ­lı­k üze­rin­de­ki olum­lu et­ki­si­ni bir kez da­ha ka­nıt­la­dı.

Araştırmaya göre, dünyada en sık görülen 6’ncı en sık ölümle sonuçlanan 3’üncü kanser türü olan karaciğer kanserine karşı, kahvenin risk azaltan önemli etkisi var. Karaciğer kanserinin ana türü olan ve dünyadaki vakaların yüzde 90’ından fazlasını oluşturan HCC’ye yakalanma riski, günde üç bardak kahve tüketenlerde yüzde 50 daha az.

Araştırma sonuçlarına dönük olarak İtalya’dan Universit Degli Studi di Milan Clinic Bilimler ve Halk Sağlığı Uzmanı yazar Dr. Carlo La Vecchia şunları söylüyor:  “Araştırma, kahvenin başta karaciğer olmak üzere sağlığımız için yararlı olduğu ile ilgili geçmişteki iddiaları onaylamakta.

Kahvenin karaciğer kanserine karşı olumlu etkisi, kahvenin bu hastalık ile ilgili risk faktörü olan şeker hastalığını engellemesi veya siroz ile karaciğer enzimleri üzerindeki olumlu etkisiyle açıklanabilir.”

Mikropları baharatlı çaylarla uzaklaştırın

İLGİLİ HABERLE
Kolesterole bire bir
Prof. Ye­şi­la­da “Ka­ran­fil, ka­ra­bi­ber ve zer­de­çal gi­bi ba­ha­rat­lı çay­la­rın mik­rop kı­rı­cı ve ra­hat­la­tı­cı et­ki­siy­le has­ta­lık­lar siz­den uzak du­ru­r” de­di

Ye­di­te­pe Üni­ver­si­te­si Ec­za­cı­lık Fa­kül­te­si Far­ma­kog­no­zi ve Fi­to­te­ra­pi Ana­bi­lim Da­lı Baş­ka­nı Prof. Dr. Er­dem Ye­şi­la­damik­ro­bik has­ta­lık­lar­dan ko­run­ma­da ba­ha­rat­lı çay­la­rın öne­mi­ni vur­gu­la­dı. Prof. Ye­şi­la­da bu çay­la­rı ve özel­lik­le­ri­ni de ak­tar­dı.

Ka­ran­fil

İçe­ri­sin­de bu­lu­nan uçu­cu özel­lik­te­ki öje­nol (ağ­rı ke­si­ci, an­ti­sep­tik), ağız ve bo­ğaz mu­ko­za­sı il­ti­hap­la­rın­da yan­gı gi­de­ri­ci­dir. Bak­te­ri, mik­ro­man­tar ve­ya vi­rüs­le­rin yol aç­tı­ğı ağız ve bo­ğaz en­fek­si­yon­la­rın­da an­ti­sep­tik ola­rak ve ağ­rı his­si­ni ha­fif­le­ti­ci et­ki­si var­dır. Bu ne­den­le, özel­lik­le Sey­lan tar­çı­nı ka­bu­ğu ile bir­lik­te mik­ro­or­ga­niz­ma­lar üze­rin­de et­ki­si ne­de­niy­le so­ğuk al­gın­lı­ğın­da çay ola­rak içil­me­si ya da ça­yı­nın gar­ga­ra ola­rak uy­gu­lan­ma­sı ya­rar­lı­dır. Ya­pı­lan bi­lim­sel ça­lış­ma­lar­da uçu­cu ya­ğı­nın an­ti­bi­yo­tik­le­rin et­kin­li­ği­ni ar­tır­dı­ğı gös­te­ril­miş­tir.

Ka­ra­bi­ber

Top ve toz form­la­rın­da­ki ka­ra­bi­ber mey­ve­le­ri ile ha­zır­la­nan çay­la ya­pı­lan gar­ga­ra bo­ğaz en­fek­si­yon­la­rın­da ya­rar­lı­dır. Bil­has­sa bo­ğaz­da so­ğuk al­gın­lı­ğı be­lir­ti­le­ri­nin ilk his­se­dil­di­ği sü­reç­te uy­gu­lan­ma­sı du­ru­mun­da da­ha et­ki­li­dir. Ay­rı­ca ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni dü­zen­le­yi­ci, yan­gı­yı ve spazm­la­rı gi­de­ri­ci, kan­ser­leş­me­yi ön­le­yi­ci et­ki­le­ri var­dır.

Zer­de­çal

İti­hap ve ateş ön­le­yi­ci ve an­ti­mik­ro­bi­yel et­ki­le­ri ça­lış­ma­lar­la or­ta­ya ko­nul­muş­tur. Ka­ra­ci­ğer ha­sa­rı­nı ön­le­yi­ci, an­ti­ok­si­dan ve kan li­pit se­vi­ye­si­ni ko­ru­yu­cu­dur.  
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder